Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır 2015 yılından beri sıkça sorulan bir soru.Biz de hemen ayrıntısını anlatmaya başlayalım.
Yetkililer tarafından yapılan düzenlemeler sonrası mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Bilindiği üzere özellikle işveren ve işçinin hakkının korunması için çeşitli düzenlemeler geliyordu. Bunlar arasında asgari ücret, kıdem tazminatı gibi konular da yer alıyordu. Son olarak getirilen düzenleme ise işçilerin ve işverenin yararına oldu. Buna göre artık işçiler bulunduğu sektör için mesleki yeterlilik belgesi almak zorundalar. Vatandaşlar ise mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar konusunda araştırmalar yapmaya devam ediyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Veren Firmalar
Her firma ya da kurum mesleki yeterlilik belgesi vermekle yetkili değildir. Bu belgeyi almak için firmanın Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu kurumlar mesleki yeterlilik belgesi verebilmektedirler. Bunun için mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar ile iletişime geçebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra sizin için belirlenen tarih ve saatte sınava girmeniz gerekmektedir. Teorik ve uygulamalı sınavlar bittikten sonra tarafınıza sonuç belgesi gönderilir. Başarılı olmanız halinde mesleki yeterlilik belgesini alabilirsiniz. Artık sizler de mesleki yeterlilik belgesine sahip vatandaşlar arasında yer almaktasınız.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Ücretli Mi?
Vatandaşlar ise yayınlanan yönetmenlik sonrası mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar konusunda araştırmalara başladılar. En çok merak edilen konu ise mesleki yeterlilik belgesi için ücret alınıp alınmadığıdır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında bulunan meslekler bakanlık tarafından belge almaya zorunlu bir hale getirildi. Bu mesleklere ilişkin belgelerin alınmasına yönelik ücretler ise ilk olarak Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilecek. Ödemelerini ise İşsizlik Sigortası Kanunu’ndaki esaslar kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak. Böylece işçi ya da işverenin cebinden en ufak bir rakam çıkmamış olacak. Bakanlar Kurulu tarafından ücretin ödemesi gerçekleştirilecek.
Buna göre işçinin doğrudan gidip başvuru yapması ve belgeyi alması gerekmektedir. Geç kalması durumunda belge ve iş konusunda sıkıntı yaşaması kuvvetle muhtemel olacaktır. Belge için herhangi bir ücret ya da para vermesi gerekmemektedir. Bunun yerine sınava katılması, teorik ile uygulamalı olarak başarılı olması yeterli sayılacaktır. Mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanan vatandaşlar mesleklerinde yükselme şanslarına sahip olacaklar. İşveren ise işçi alımı yaparken istediği nitelikte ve standartlarda işçilere kolayca ulaşabilecek. Bu belge sayesinde nitelikli iç gücünde artış olacak verilen hizmet ya da üretilen ürünün değeri de doğru orantılı olarak artacak. Mesleki yeterlilik belgesi alınması gereken mesleklerin 2017 yılında daha da artması bekleniyor.