Atatürk,Askeri İdadisi’nden mezuniyetinin 114.üncü yılında Manastır’da anıldı..

Atatürk,Askeri İdadisi’nden mezuniyetinin 114.üncü yılında Manastır’da anıldı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastır Askeri İdadisi’nden mezuniyetinin 114′üncü yıldönümü münasibetiyle Makedonya’nın Manastır Şehrindeki Şehir Müzesi’nde (Manastır Askeri İdadisi binası) tören düzenlendi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Mart 1899 tarihinde mezuniyetinin yıldönümünde düzenlenen anma törenine TSK adına görevlendirilen personelile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına bağlı askeri lise öğrencileri katıldı.

Törende, Türkiye ve Makedonya milli marşlarının çalınmasının ardından Heyet Başkanı Tuğgeneral Necdet Tuna yaptığı konuşmasında Atatürk’ün Manastır Askeri İdadisi’nde okuduğu döneme değinerek, askerlik hayatının büyük bir bölümünü cepheden cepheye koşmakla geçiren Atatürk?ün en büyük zaferim dediği T.C. Devletinin kurucusu olduğunu söyledi. Tuna, Atatürk’ün en büyük ideali olan “Yurta sulh cihanda sulh” prensibinin sürekli takipçisi olan Türk ve Makedon devletleri arasında sürmekte olan dostluk ilişkilerinin devam etmesi temennisinde bulundu.

Makedonya Genelkurmay Başkanyardımcısı Tümgeneral Naser Seydini Atatürk’le ilgili olarak şöyle konuştu: “Askeri ve siyasi hayatını şekillendirirken, güçlü vizyonu ve kosmopolit fikirleriyle Mustafa Kemal Atatürk yaşamında sayısız askeri ve siyasi meydan okumaları aşarak tüm liderlik vasıf ve kabiliyetlerini zaferle taçlandırmayı ve nihayet birinci cumhurbaşkanı olduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmayı başardı.”

Askeri lise öğrencileri adına bir konuşma yapan Hamza Halil Çetin, Atatürkiçin Manastır Askeri İdadisi’nin yeni düşünceler, görüşler ve idealler yeri olduğunu söyledi. Devlet fikri, vatan sevgisi, güzel konuşma ve hitabet yeteneğinin bu okulda şekillendiğini ve bir milleti şaha kaldıracak konuşmaların alt yapısının burada oluştuğunu ifade etti. Törende Askeri lise öğrencisi Bekir Acar da şiir okudu.
Manastır Şehir Müzesi ve müze içinde yer alan Atatürk Anı Odası’nın da ziyaret eden Tuğgeneral Necdet Tuna anı defterine yazdıklarını okudu: “Önderliğinde yüce Türk milletinin büyük kahramanlık ve fedakarlığı sonucu kurulan T.C.Devletinin kuruluşunun 90′ıncı yılında gücünü Türk milletinin kendisine duyduğu sarsılmaz güvenden alan şanlı Türk ordusu mensupları olarak mezuniyetinin 114′üncü yıldönümünde düzenlenen tören dolayısıyla varlığını her an hissederek Manastır Askeri İdadisinde huzurunda bir araya gelmiş bulunmaktayız.”

ataturkum.info

CEVAP VER

Please enter your comment!