Ankara’nın Başkent Oluşunun 99. Yıl Dönümü Kutlu Olsun

13-Ekim-Atatürkün-ankaraya-Gelişi

“Türkiye Devleti’nin başkenti Ankara şehridir.”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk milli mücadelenin planlanması, sevk ve idaresi için, düşman hattına en yakın Ankara’yı seçmiştir.  27 Aralık 1919 günü Temsil Heyetiyle birlikte Ankara’ya geldi.

Ankara halkı ilk günden itibaren milli mücadeleye desteğiyle işgale karşı duruş sergilemiş ve işgal Ankara yakınlarında durdurulmuştur.

Milli iradenin temsili olan Millet Meclisi Ankara’da toplanmış, devlet Ankara’dan yönetilmiştir. Milletimiz zaferin kazanılması sonunda yeni Türkiye Devleti’ni Ankara’da kuruyordu.

Ankara’nın yeni devletin başkenti olması için İsmet Paşa ve 14 milletvekili, 9 Ekim 1923 tarihinde meclise kanun teklifinde bulundular. 13 Ekim 1923 tarihinde verilen tek maddelik kanun teklifi;

“Türkiye Devleti’nin başkenti Ankara şehridir.”

maddesi kabul edildi. 20 Nisan 1924’te Anayasa’nın 2. Maddesinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin başkentinin Ankara olduğu belirtildi. 1982 Anayasasında “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” madde olarak yer aldı.

Milli mücadelenin kazanılmasında ve cumhuriyet devrimlerinin uygulanmasında cumhuriyetin beşiği olan; Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün’ yattığı Anıtkabir’i kucaklayan Ankara’nın,  Cumhuriyetimizin başkenti oluşunun doksan dokuzuncu yıl dönümünü kutlu olsun.

Bizlere bu güzel vatanı armağan eden başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve tüm kahramanlarımızı sonsuz şükran, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Açık Kapı Derneği Yönetim Kurulu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here