MTA Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi Gezisi

mta-tabiat-tarih-muzesi

Açık Kapı Derneği olarak MTA Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesine öğrencilerimizi götürdük.

Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi, MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde 7 Şubat 1968 tarihinde kurulmuş, yeni binasında tadilat sonrası 24 Mayıs 2011 tarihinde yeniden ziyarete açılmıştır. Müzenin teşhir salonlarında, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden derlenmiş, hepsi birbirinden önemli ve değerli, çok sayıda örnek bulunmaktadır

Müze Ankara Çankaya semtinde bulunuyor. 3 kat ve 6 bölümden oluşan müzenin giriş katında Güneş Sistemi bulunuyor. Güneş sistemi; Güneş ve sekiz gezegen ve onların uyduları, çocukların rahatça görebileceği ve dokunabileceği şekilde şemalandırılmış. Bu kısım çocukların geniş vakit geçirmek istedikleri alanlardan biri. Bu bölümde Güneş sistemine ek olarak, Aytaşını, Yıldırımtaşını ve Göktaşlarını görebiliyorsunuz.

Ayrıca giriş katında bulunan salonda, 3 boyutlu sunumu yapılan Güneş Sistemi ve Dünya’daki enerji kaynakları ve bunların yok olması hakkındaki sunum da gerçekten muhteşem. Zamanınız varsa çocuklarınızla birlikte izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Birinci kata geniş bir rampayı kullanarak çıkıyorsunuz, bu hem engelliler hem de bebek arabası olanlar için büyük rahatlık. Burada Omurgalılar, Omurgasızlar, Türkiye Bitki ve Hayvanları, , Bitkiler, Mağaralar, Dinazorlar, Fil, Balina, Prehistorya (Tarih Öncesi)  gibi bölümler bulunuyor. Daha kata çıkar çıkmaz sizi dev Dinazor iskeletleri karşılıyor.

Çocuklarım Dinazorlarla haşır neşir iken benim en uzun vakit geçirdiğim bölüm; tek hücrelilerle başlayan ve modern insana kadar uzanan yaşam döngüsünün sıralandığı bölümdü.

Bu katta bitki fosilleri için ayrılmış bir bölüm bulunuyor. Bunun yanı sıra, tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara ve omurgasız-omurgalı hayvanlara kadar birçok fosil bulunuyor.

İkinci katta ise yer kabuğunun yapı taşları, Mineroloji, Kayaçlar, Süs taşları, Türkiye Yeralt Kaynakları , Madencilik Tarihi gibi bölümler bulunuyor. Camlı bölmelerde sergilenen rengarenk taşlar şüphesiz çocukların dikkatine en çok çeken şeyler oluyor. Cama yaklaştığınızda, camın aydınlanması ve uzaklaştığınızda ışığın otomatik sönmesi de çocuklar için diğer bir eğlenceli kısım.

Tabiat Tarihi Müzesi ile aynı yerleşkede bulunan Enerji Parkı da görülmeye değer. Ülkemizin su, güneş, rüzgar gibi enerji kaynaklarını ve bunların gündelik hayatımızdaki yerini anlatmak amacıyla kurulmuş bu parkur da hem öğretici hem de eğlenceli.

Çocuk Dostu Özellikler

• MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nin girişi ve müze içinde gezilecek alanları, engellilerin ve bebek arabası kullananların kolaylıkla gezebileceği şekilde dizayn edilmiş.
  • Müze ücretsiz gezilebiliyor.
  • Müze içerisinde ücretsiz otopark bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!