Suya “çöp” zammı…

Katı atık tesislerinin yıllık 188 milyon liralık maliyeti su faturalarına yansıtılacak. İstanbullu, her metreküp suya 23 kuruş ek bedel ödeyecek.

İstanbullular’ın su faturası kabarıyor. Kentte toplanan katı atıkların dönüştürülerek yok edilmesi amacıyla kurulan Katı Atık Bertaraf tesislerinin yıllık maliyeti, su faturalarına yansıtılacak. 188 milyon lira tutarındaki bu maliyet, su birim fiyatlarına eklenecek.
MALİYETİ YÜKSEK Ahaber’de yer alan habere göre İstanbul’da toplanan çöp ile katı atıklar Odayeri, Kömürcüoda ve Hasdal’daki depolama tesislerinde biriktiriliyor. Enerji üretimi sağlanan tesislerin yıllık giderlerinin yüksek olması nedeniyle maliyetlerin faturalara yansıtılmasına karar verildi. Yıllık 5.2 milyon ton çöpün bertaraf edilmesi için harcanan para 229 milyon lira olurken, gelir olarak 40.5 milyon lira elde ediliyor. İSKİ tarafından şebekeye verilen her birim metreküp su için 23 kuruş çevre temizlik vergisi alınıyor. Bu verginin yüzde 20’si Büyükşehir Belediyesi’ne, yüzde 80’i ilçe belediyesine veriliyor. Tesis giderlerini karşılamak ve maliyetleri paylaşmak amacıyla her birim metreküp suya 23 kuruşluk ek bedel konulması istendi. Talep kabul gördü; 23 kuruşluk ek bedel, su faturalarına ilave edilecek.
İŞTE YILLIK HARCAMA Çöp ve atıkların taşınması: 84 milyon lira Atık bertarafı: 88 milyon lira Sızıntı suyu arıtma: 14 milyon liraSaha yapımı: 17 milyon 500 bin lira Sıkıştırma tesisleri: 22 milyon lira Tesis bakımkira: 2 milyon 829 bin lira

One Comment »

1. SEO 8 Mayıs 2012 at 13:35 - Reply

bu ıyı oldu cunku çöpü nereye atacagımızı bılı bılmıyoruz cop kovası varken bız yerı tavsıye edıyoruz. belkı halkımız akıllanırda cevreye duyarlı olur..