Heybeniz doluysa başınız dik olur…

3 günlük resmi ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ü, İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, el sallayarak uğurladı. Gösterilen misafirperverlikten dolayı İngiliz yetkililere teşekkür eden Gül, “Yurtdışına heybeniz dolu çıktığınızda başınız daima dik olur” dedi.

İNGİLTERE’ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül dün üç günlük İngiltere ziyaretini tamamladı. Gül çiftini sarayın ana girişinden, İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip uğurladı. Kraliçe ve eşi, Gül çifti ve beraberindekilere saraydan araçlarla ayrılışında el salladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül uğurlamadan önce, muhalefetteki İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Ed Miliband’i Buckingham Sarayı’nda kabul etti. İngiltere ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gül, 23 yıl sonra İngiltere’ye tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

Gururluyum Türkiye parlayan yıldız

Başta Kraliçe 2’nci Elizabeth olmak üzere İngiltere Başbakanı David Cameron ve diğer İngiliz yetkililere teşekkür eden Gül, kendisine olağanüstü misafirperverlik gösterildiğini belirtti. Gül, “Yurt dışına heybeniz dolu çıktığınızda başınız daima dik olur. Bundan şunu kastediyorum, Avrupa’nın birçok ülkesi büyük ekonomik sıkıntılar ve bunalım içindeyken Türkiye’nin ekonomik performansının iyi olması ve bu sıkıntılardan uzak olması, buralarda Türkiye’yi parlayan yıldız olarak göstermektedir. Bundan büyük bir gurur duyuyorum” dedi.

Savaşırken bile dost olmuştuk

Portsmouth’taki Türk Deniz Şehitliği’ni ziyareti sırasında Türk ve İngiliz askerlerinin Kırım’da birlikte savaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “İngilizlerle zaman olmuş beraber olmuşuz, zaman olmuş karşı karşıya gelmişiz ama karşı karşıya savaştığımızda bile sağlam dostluklar çıkarmasını bilmişiz. Gelibolu’ya, Çanakkale’ye gittiğimizde de bunu göreceğiz” diye konuştu. 1993 yılında açılan şehitlikte, Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından 5 Ağustos 1850 tarihinde seyir ve topçuluk eğitimi almak üzere İngiltere’nin Portsmouth ve Gosport limanlarına gönderilen Mirat-ı Zafer ve Sirag-i Bahri gemilerindeki denizcilerden, burada kaldıkları 6.5 aylık süre içerisinde kolera salgını ve diğer sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirenlerin mezarları bulunuyor.