Yurtdışı Eğitim Fırsatları

Onun için gitmeden önce bu bilinmesi gereken noktaların önemli olduğuna inanıyorum. Seçeceğiniz üniversitenin YÖK denkliğinin olup olmaması da önemli. Bazı arkadaşlarımız ucuz olduğu için bir üniversiteye geliyorlar. Daha sonra dönüyorlar yurtdışı eğitimi master yapıp. Ama buraya geldikten sonra YÖK tarafından tanınmadığı ortaya çıkıyor. Bu da iş bulma acısından sıkıntı yaratabiliyor. Onları muhakkak YÖK’ ün sitesinden araştırmalısınız. Amerika’nın tanınmış üniversiteleri, denkliği olan bazı üniversitelerin listesine bakmanızı tavsiye ediyorum üniversite seçiminde. Amerika’daki üniversite koşulları çok önemli, bir üniversiteden mezun oldunuz, yurtdışı eğitimi New York Üniversitesi’ne gelmek istiyorsunuz ne yapacaksınız? Araştırmanızı yaptınız, belirli şartlar var. Bu şartlardan en önemlisi TOEFL, İngilizce Yeterlilik düzeyi sınavıdır, bunu geçmeniz gerekiyor. Benim size tavsiyem ilk yıllardan itibaren TOEFL sınavını Türkiye’de alın, Amerika’ya geldikten sonra çok büyük bir dezavantaj. Amerika’ya gelip TOEFL almak hem zaman kaybı yurtdışı eğitimi hem para kaybı. Onun için burada geçirdiğiniz zamanda İngilizceye daha çok önem verirseniz orada daha çok rahat edersiniz. Ayrıca masterdaki programlara göre GMAT ve GRE adlı kendi alanızdaki yetenek sınavları var. Mesela GMAT ehliyet MBA yapmak istiyorsanız orada bir zorunlu bir sınav, GMAT’de de belirli bir puanı almadığınız sürece oradaki belirli üniversitelerde girme imkanınız zor.

BU nedenle GMAT sınavının ne olduğuna bakmanız gerekiyor. Hatta TOEFL gibi burada da çalışıp GMAT’i alırsanız ya da GRE’yi orada çok daha rahat yurtdışındaki üniversiteler edersiniz. Yani Amerika’ya gelmeden önce hazırlık olarak bu koşulları yaparsanız çok rahat bir çalışma ortamı olur. Ben Amerika’ya gittikten sonra bu sınavları aldım. Yaklaşık 6 ay ile 8 ay arasında sürdü. Ama benim size tavsiyem TOEFL, GMAT ya da GRE sınavlarını alıp sonra giderseniz çok daha rahat edersiniz. Not ortalamanız çok önemli.   İstanbul Üniversiteli olmanın yurtdışındaki üniversiteler ayrıcalığını hakikaten ben orada yaşadım. Mastera başlamadan önce aldığınız derslere bakıyorlar. Eğer dersleriniz buradaki denkliklere uyuyorsa o derslerden muaf sayılıyorsunuz. Ben yaklaşık 6-7 bin dolarlık bir para tasarrufu etmiş oldum. Yani İstanbul Üniversitesi’nde okutulan derslerim denk sayıldı. Ve onları tekrar almama yurtdışındaki üniversiteler gerek duymadım. Not ortalamanız, derslerin muafiyeti açısından önemli. Referanslar önemli. Mezun olduktan sonra üniversitede oradaki

üniversiteye giderken referans arıyorlar. Buradaki akademisyen hocalarınızdan sizin hakkınızda ciddi referans almalar gerekiyor. Bazen akademisyen hocalarımız bir paragraf yazıyorlar yeterli olmuyor. Bu da reddi gerektirebiliyor. Onun için referans yurt dışı eğitim danışmanlığı örneklerini bizden alabilirsiniz veya Ayşe Hocam size o konuda yardımcı olabilir. Üniversite seçimi dışında tabi yaşayacağınız yer de çok önemli, şehir ve üniversite seçimi. Yaşam şartları, maddi durumunuz, üniversiteyi bitirdikten sonra iş potansiyeli ve hangi alanda iş bulabileceğiniz çok önemli. Onun için de seçilen şehre dikkat etmeniz gerekiyor. Nüfusu yapısı çok önemli; Türklerin yoğunlukta bulunduğu bir yere mi gitmek istorsunuz yoksa Türklerden uzak, yurt dışı eğitim danışmanlığı İngilizcenizi geliştirmek için daha böyle uzak yerlere mi gitmek istiyorsunuz, ona da bakmak önemli.   Coğrafi konum çok önemli; bazı arkadaşlar New York’a daha yakın olabilmek için California’yı tercih etmiyorlar mesela. New York’la California arası 5-6 saat… Uzak olduğu için, coğrafi anlamda da tercihler değişebiliyor. İklim yapısı çok önemli; bazı arkadaşlar soğuk yere gitmeyi tercih etmiyorlar. Güney tarafına; Florida tarafına gitmeyi tercih ediyorlar. Bunlar hep Amerika’daki şehir seçiminde çok önemli faktörler. Yani, illa şu yurt dışı eğitim danışmanlığı üniversite olsun da gideyim yerine, bu faktörlere göre seçim yapıp da gitmeniz, sizin orada daha rahat etmenize fayda sağlayacak etkenler.

Comments are closed.