Obama,BM Konseyine seslendi….

Güvenlik Konseyi'ni göreve çağırdı

ABD Başkanı Barack Obama, New York’ta bugün başlayan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısındaki konuşmasında BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye yönetimine karşı yaptırım kararı almasını istedi.

Obama, “Suriye’nin iyiliği için ve dünyanın barış ve güvenliği için tek bir sesle konuşmalıyız. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye rejimine karşı yaptırım kararı vermesinin ve Suriye halkının yanında yer almasının zamanıdır” dedi.

“Eylemsizliğin bahanesi olmaz” diyen Obama, ABD‘nin ve birçok müttefikinin Suriye’nin cezalandırılması konusunda birlik olduğunu da sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi daha önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı kendi halkına silah doğrulttuğu için kınamıştı. Ancak Konsey Esad’a ve rejimine uygulanacak yaptırımlar konusunda bir uzlaşmaya varamamıştı.

BARIŞIN KISA YOLU YOK

Konuşmasında Ortadoğu sorunu ve Filistinlilerin bağımsız devlet olma girişimlerine de değinen Obama, Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olmayı hak ettiklerini ancak bunun sadece İsrail’le yapılacak görüşmelerle sağlanabileceğini belirtti.

OBAMA’DAN İSRAİL’E BÜYÜK DESTEK

İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programlarını uluslararası hukukun denetimi altına sokmayı başaramamaları durumunda, uluslararası alandaki yalnızlıklarının derinleşeceğini de söyleyen ABD Başkanı, “Eğer hükümetleri sorumluluklarını yerine getirirse, bu ülkelerin halkları için gelecekte çok büyük fırsatlar söz konusu. Ama eğer uluslararası hukukun dışında hareket etmeye devam ederlerse daha büyük bir baskı ve yalnızlıkla karşı karşıya kalırlar” dedi.