Mehmet Ağar’a 5 yıl ceza…

Ağar'a 5 yıl hapis

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar’ı, “Susurluk Davası” kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili “cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu” iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ağar’ın avukatları cezaya itiraz etti. Eğer Yargıtay cezayı onarsa Ağar 2 yıl hapis yatacak. Kararı değerlendiren Ağar, ““Ben kendimden eminim ve vicdanen rahatım” dedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya vareste (bağışık) tutulan sanık Mehmet Ağar’ın avukatları Abdulkadir Toluç ile Abdullah Egeli katıldı. Bir grup Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat, 1994’te kaçırılarak öldürülen avukat Faik Candan’ın ailesi adına katılma talebinde bulundu.

Avukat Selçuk Kozağaçlı, “Susurluk” davası hükümlüsü Ayhan Çarkın’ın soruşturma savcısına ve sorgu hakimliğine verdiği ifadede, “Mehmet Ağar’ın ve İbrahim Şahin’in adından açıkça söz ettiğini, işlenen cinayetleri anlattığını” kaydetti ve Çarkın’ın basına yansıyan açıklamalarından bir bölümü okudu. Kozağaçlı, Ağar’ın yargılandığı konunun, “Danıştay davası, Şemdinli davası, Susurluk olayı gibi devamı olduğuna inandıklarını” kaydederek, katılma taleplerinin kabulünü istedi.

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, Faik Candan’ın ailesi adına müdahillik talebinin reddini istedi. Katılma talebine konu olayın, iddianame içeriğinde anlatılmadığını, gerçekleşen bu olayla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin soruşturma yürüttüğünü belirten Taştan, bu sebeplerle katılma talebinin reddine karar verilmesini talep etti.

Savcı Taştan, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Ayhan Çarkın’ın yargılama konusu iddianamede belirtilen olayla ilgili olarak beyanının alınması için mahkemede hazır edilmesini ve CMK’nın 250. maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine, Çarkın’ın Mehmet Ağar hakkında ifade verip vermediği ve soruşturma yapılıp yapılmadığı yönünde gönderilen müzekkerenin cevabının beklenilmesine karar verilmesini istedi.

Ağar’ın avukatları, katılma talebinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, ara kararında, sanığın yargılandığı suç açısından katılma talebinde bulunanların doğrudan zarar gördükleri hususu sabit olmadığından, katılma talebinin reddine karar vererek, duruşmaya devam etti.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine, Çarkın’ın Mehmet Ağar hakkında ifade verip vermediği, soruşturma yapılıp yapılmadığı, gizlilik kararı yok ise Çarkın’ın onaylı ifade suretlerinin gönderilmesinin istendiği müzekkereye cevap gönderilmediğini açıkladı.