İsrail’liler de ayaklandı…

İsrailliler de ayaklandı

Arap Baharı’nın Ortadoğu ülkelerinde estirdiği rüzgardan İsrail de payını aldı. İsrail’de başta Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Ber Şeva, Aşdod, Nasıra olmak üzere 11 değişik kentte eş zamanlı düzenlenen ve yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı gösterilerde, protestocular hükümetten daha ucuz konut ve daha iyi yaşam koşulları talebinde bulundu.

İki hafta kadar önce Dafni Leef adlı bir genç kızın, kiralık evinden çıkarılmasından sonra Tel Aviv’in ünlü caddelerinden Rothschild üzerinde bir çadır kurmasıyla başlayan protesto hareketi çığ gibi büyüyerek tüm ülkeye yayıldı.

Daha ucuz iskan talebiyle başlayan protesto gösterilerine anneler, aylardır toplu sözleşme gösterilerinde hükümetle uzlaşamayan doktorlar, öğrenci dernekleri ve en son işçi sendikaları ile ülkenin Arap vatandaşları da daha iyi yaşam koşulları talebiyle katıldı.

Tel Aviv’de diğer kentlerle birlikte dün gece saat 21.00’de başlayan protestolarda Netanyahu’ya “diktatör” diye bağırıldı. “Sadaka değil, sosyal adalet istiyoruz”, “hükümet halka, halk hükümete karşı” sloganlarının atıldığı gösterilere katılanların sayısının 30 bini aştığı bildirildi.

Kudüs’te kent merkezinde Ben Yehuda Caddesi’nde toplanan en az 12 bin kişinin daha sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun resmi konutuna doğru yürüdükleri ifade edildi.

Haber kanalları, polis kaynaklarına göre ülke çapındaki eşzamanlı protestolara katılanların sayısını çoğunluğu Tel Aviv’de olmak üzere 150 bin dolayında olarak verdi.