ABD’de borçlanma…

Nefesler tutuldu anlaşma bekleniyor

ABD’de borçlanma tavanının artırılması ve federal bütçe açığının azaltılması için çerçeve paket üzerinde geçici anlaşmaya varıldığı bildirildi.

ABCtelevizyonu Kongre kaynaklarına dayanarak, ABD‘de borçlanma tavanının artırılması ve federal bütçe açığının azaltılması için çerçeve paket üzerinde geçici anlaşmaya varıldığını duyurdu.

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’daki azınlıktaki Cumhuriyetçilerin Lideri MitchMcConnell de CNNtelevizyonunda yaptığı açıklamada, “federal borçlanma tavanını artırmak için 3 trilyon dolarlık bir anlaşmaya varmaya çok yakın olduklarını” söyledi. Bu konuda anlaşmanın “yakında” sağlayacağını umduğunu belirten McConnellanlaşmanın, yeni vergi artırımları getirmediğini, bütçe açığında daha fazla kesintiye gidilmesine zemin hazırladığını kaydetti.

Amerikalı milletvekilleri, ABD‘nin 14,3 trilyon dolar tutarındaki borçlanma tavanını artırmak ve ABD‘nin temerrüde düşmeyeceği konusunda finansal piyasaları rahatlatacak nihai anlaşmaya varmak için zamana karşı yarışlarını 2 Ağustos Salı gününe kadar sürdürecekler.

ABD‘nin borçlanma tavanının yükseltilmesi ve bütçe açığının nasıl azaltılacağı konusundaki siyasi çıkmaz ülkenin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu kaybetme riskini ortaya çıkardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ABD‘nin bu sorunun üstesinden gelmezse kredi notunu düşürebileceği uyarıları uluslararası piyasalarda yankı buldu. ABD‘nin borçlanma tavanı sıkıntısını aşamayarak temerrüde düşmesinin finansa piyasaları ve dolayısıyla küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceği endişeleri yüzünden geçen hafta küresel borsalar geriledi, ABD doları değer kaybetti.