Papandreu istifa etmedi…

Yunanistan’da, mali krizle mücadele çerçevesinde hazırlanan orta vadeli bütçe planını parlamentoda onaylatmakta sıkıntı yaşayan Başbakan Yorgo Papandreu’nun, liderler arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine istifa etmeye karar verdiği, ancak kardeşi Niko ile üst düzey bazı parti yetkililerinin müdahalesi üzerine son anda vazgeçtiği bildirildi.

Yunan medyası, ana muhalefet lideri Antonis Samaras’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından geniş tabanlı koalisyon hükümeti kurulması için istifa kararı alan Papandreu’nun bu kararından vazgeçmesinde kardeşi Niko’nun, “Bugüne kadar hiçbir Papandreu istifa etmedi. Başbakanlar istifa etmez” şeklindeki sözlerinin etkili olduğunu aktardı.

Hükümet yanlısı Ethnos gazetesi, “Buna rağmen Yorgo gitti ve yeniden geldi” başlıklı haberinde, Papandreu’nun Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’la görüşmesinin ardından perde arkasında yaşananları anlattı.

Ethnos, Papandreu’nun, telefonla görüştüğü Samaras’ın, “kendisinden geniş tabanlı hükümete destek vermesi için istifa etmesini istediğini” belirttiği haberinde, bu öneriyi “düşünmeden” kabul eden Başbakanın, istifa açıklamasını hazırlaması için Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis’e talimat verdiğini yazdı.